fbpx
author footer link can be edited or disabled only in full version
  1. Apa itu Public Gold?
Public Gold membolehkan setiap pelanggan membeli & menjual emas fizikal dengan cara yang mudah, lebih selamat dan lebih murah. Pelanggan boleh membeli emas pada harga 999.9 https://publicgold.com.my/. Sila rujuk kepada dealer-dealer sah Public Gold yang telah dilantik atau hubungi cawangan Public Gold yang terdekat.
   
  2. Mengapa anda mahu memilih Public Gold?
Public Gold adalah salah satu cara terbaik bagi pelanggan untuk membina portfolio emas peribadi dengan membeli sejumlah kecil emas secara berkala dalam jangka masa tertentu.
   
  3. Apakah faedah memiliki Emas Public Gold?
Terdapat beberapa faedah untuk pelanggan:Kemudahan membeli & menjual emas di mana-mana cawangan Public Gold di Malaysia.
  • Ia selamat, seperti dalam bentuk fizikal.
  • Ia lebih murah kerana harga emas yang disebutkan akan disatukan ke harga emas antarabangsa tanpa caj tambahan biasa.
  • Pelanggan boleh membeli dalam jumlah kecil pada satu masa iaitu minimum 10 gram.
  • Terdapat peluang untuk keuntungan modal jika harga emas meningkat.
  • Emas boleh menjadi lindung nilai terhadap inflasi.
 
   
  4. Bagaimana anda memperoleh keuntungan dari membeli emas fizikal dari Public Gold?
Anda akan mendapat keuntungan modal jika harga emas meningkat.
 
   
  5. Bilakah masa yang tepat untuk membeli emas?
Masa yang tepat adalah ketika harga emas rendah.
 
   
  6. Mengapa membeli emas fizikal?
Menjadikan logam berharga sebagai sebahagian daripada perancangan kewangan anda menjadi salah satu peraturan untuk melindungi strategi kekayaan anda. Dan orang suka idea memegang sesuatu yang bernilai nyata di tangan mereka, dan bukannya mempercayai segalanya kepada bank atau broker. Kekuatan ekonomi yang mempengaruhi harga logam berharga berbeza dengan, dan sering ditentang, kekuatan yang menentukan harga aset kewangan yang paling biasa. Pergerakan bebas logam berharga ini ke aset kewangan lain dapat mengurangkan turun naik portfolio secara keseluruhan dan menyumbang keseimbangan.
Sama ada anda konservatif atau agresif dalam pendekatan pelaburan anda, logam berharga dapat mewakili bahagian penting dalam peruntukan aset anda. Beberapa pakar mencadangkan bahawa 10-15% aset portfolio berada dalam logam berharga. Tidak kira tahap risiko yang ingin ditanggung oleh individu, setiap portfolio memerlukan asas yang selamat. Emas adalah salah satu aset paling cair dari semua aset. Ia mudah alih. Ia senang disimpan. Ia diiktiraf di setiap negara. Ia dibeli dan dijual dengan mudah dan bijaksana. Ia boleh ditukar menjadi wang tunai dengan mudah bila-bila masa.
 
   
  7. Apa itu LBMA (London Bullion Market Association)? 

LBMA adalah persatuan perdagangan antarabangsa, yang mewakili pasaran emas dan perak emas London yang mempunyai pangkalan pelanggan global. Ini merangkumi sebahagian besar bank pusat pemegangan emas, pelabur sektor swasta, syarikat perlombongan, pengeluar, penyuling dan perancang.

Kerja berterusan Persatuan merangkumi beberapa bidang, di antaranya standard penapisan, dokumentasi perdagangan dan pengembangan amalan perdagangan yang baik. Penyelenggaraan Daftar Penyampaian yang Baik, termasuk akreditasi kilang penapisan baru dan pengujian semula secara kerap penyuling tersenarai, adalah aktiviti teras terpenting LBMA.

 
   
  8. Bagaimana saya boleh membeli Emas Public Gold?
Anda boleh menghubungi saya di www.wasap.my/60137602801/simpanEmas atau mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat dan berikan nama saya Norazlia Hassim PG00076226 sebagai introducer anda. Info lanjut boleh rujuk di http://www.publicgoldbiz.com/index.php/kaedah-jual-beli/kaedah-pembelian
 
   
  9. Di mana saya boleh menjual emas yang telah dibeli?
Tempat terbaik untuk anda menjual semula emas yang anda miliki adalah jual semula kepada tempat di mana anda membeli emas tersebut. Public Gold menawarkan kadar pembelian balik yang paling kompetitif di Malaysia. Senarai Cawangan boleh rujuk di http://www.publicgoldbiz.com/index.php/tentang-public-gold/senarai-cawangan-public-gold.
 
   
  10.

Apa yang perlu saya beli syiling atau bar?
Bagi pelabur yang serius dan berskala besar, jongkong emas adalah pilihan pertama mereka. Walau bagaimana pun Ketulenan gold bar atau dinar adalah sama iaitu 999.9. Harga beli dan jual juga adalah sama.

 
   
  11. Bagaimanakah cara membaca jadual harga emas?
- Pembelian GAP anda perlu rujuk harga GAP. Harga GAP akan dikemasikini setiap jam 12 malam.
- Pembelian secara penuh atau EPP (bayar 4 atau 10kali) akan dikemasikini setiap 20 minit mengikut harga
   emas dunia.
  *PG Sell adalah harga belian emas dari Public Gold manakala PG Buy adalah harga jual semula emas
    kepada Public Gold.
 
   
  12. Apa itu Gold Premium?
Gold Premium adalah kos penghantaran emas dari kilang ke Cawangan Public Gold. Jadual Gold Premium boleh rujuk di http://www.publicgoldbiz.com/index.php/tentang-public-gold/gold-premium.
 
   
  13. Berapakah susut nilai emas 999.9?
Public Gold menawarkan susut nilai emas 6%-9% bergantung kepada berat emas. Semakin berat semakin kecil % susut nilai emas. Info lanjut boleh rujuk di http://www.publicgoldbiz.com/index.php/tentang-public-gold/susut-nilai.
 
   
  14. Apa bentuk pembayaran yang diterima oleh Public Gold?
Public Gold hanya menerima bentuk pembayaran online banking atau bank in.
 
   
  15.
Simpan emas di Public Gold ni selamat ke?
Semua emas GAP pelanggan Public Gold disimpan di Public Safe. Insuran RM15 juta oleh LONPAC dan akan ditambah mengikut amaun GAP yang disimpan. Kalau bankrap, mula-mula sekali, pelanggan boleh pergi tuntut emas fizikal di Public Safe, di Relau Penang.
 
 
   
  16. Bilakah saya perlu membayar pesanan emas?
Public Gold akan memberikan butiran akaun Ringgit Malaysia dalam kontrak yang telah dihantar melalui e-mel atau faks kepada anda. Anda mesti menetapkan kredit ke akaun ini dan mengesahkan pembayaran (Tunai, Internet Banking atau Bank ke Bank transfer) dalam masa 24 jam. Kami memerlukan pengesahan ini kerana kebanyakan deposit tidak akan diproses sehingga semalam. Sekiranya anda tidak memberikan pengesahan ini Public Gold berhak untuk membatalkan pesanan anda.
 
   
  17. Bilakah saya boleh membuat penghantaran pembelian saya?
Ini agak bergantung pada jadual pengeluaran kami tetapi anda boleh mengambil alih pembelian anda secara fizikal dalam masa 5 hari bekerja.
 
   
  18. Apakah beza emas LBMA dengan emas classic?
Emas LBMA adalah emas yang berseal manakala emas classic adalah emas yang tidak berseal. Kalau nak mesra Ar-Rahnu pilihla emas local. Emas LBMA diterima di mana2 kedai di dunia.
 
   
  19. Bagaimanakah kalau sijil ketulenan hilang?
Jangan risau, anda masih boleh menjual emas anda dengan Public Gold. Nanti Public Gold akan tolak RM10 je sebab kad ketulenan tu takde.
     
  20. Bagaimana waris nak tuntut emas yang ada dalam GAP jika berlaku kematian?
Proses tuntutan di Public Gold adalah sama macam mana anda buat tuntutan akaun si mati di bank.
 

Emas Public Gold